søndag 3. mars 2013

Interiør & Arkitektur som kunstform.

For meg er interiør så mye mer enn bare en husmorhobby, og mer enn bare dekor. For meg (som mange andre) kan interiør være en kunstform. Jeg blir inspirert av mange ulike stilarter, f.eks, én av mine favorittstiler og tidsperioder innen arkitektur og kunst, er Art Nouveau, også kalt Jugendstil (fra ca 1890 til 1905). Jeg synes det er en veldig eventyrlig stilart (som får meg til å tenke på Rivendell i Ringenes Herre), som lett kan gjenkjennes fordi den minner om naturen pga dens avrundede 'naturlige' former, både når det gjelder interiør, arkitektur, og billedkunst. 
Antonio Gaudí er en kjent arkitekt som har bygget flere bygninger i Art Nouveau stilen, bl.a, Casa Batllo, Casa Mila og også den berømte La Sagrada Familia faller delvis under Art Nouveau stilen (da den i tillegg er inspirert av andre stilarter også). 

Casa Batllo.

Casa Batllo på innsiden.

La Sagrada Familia.

La Sagrada Familia på innsiden.
Art Nouveau inspirert veggmaleri.

En annen stil jeg liker veldig godt, er Art Deco. 
Art Deco var mest populært i USA, i tiden 1920 til rundt 1930.The Chrysler Building, designet av arkitekten William Van Alen.

Heis i The Chrysler Building.

Taket i heisen, i The Chrysler Building.Art Deco inspirert speil.

Foruten om Art Nouveau og Art Deco liker jeg også minimalismen (hovedsaklig interiørmessig), og mye av den marokkanske stilarten. Men, en stil og kunstperiode som fascinerer meg, og som jeg overhodet ikke ville hatt i mitt hjem, er Neo-Klassisismen, den veldig pompøse stilen som visstnok skal ha blitt skapt av Marie Antoinette da hun var gift med Kong Louis XVI av Frankrike, og bodde i palasset i Versailles, fra 1770 til 1793. Filmen om Marie Antoinette, med Kirsten Dunst i hovedrollen, gjorde meg ikke akkurat mindre fascinert..

Dronningens lille seng.


Kirsten Dunst som Marie Antoinette.


For mer info om Art Nouveau, Art Deco (eller andre kunstepoker) annet enn det bittelille jeg har skrevet, sjekk ut f.eks nettsiden arthistory.net.
Selv ønsker jeg meg boka, A History of Interior Design av John F. Pile, som er en av bøkene han har skrevet, og visstnok skal være veldig interessant for sånne interiørinteresserte som meg.
-Ina- 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar